Ostali naslovi

ULOMCI O DON QUIJOTEU I QUIJOTIZMU

ulomci o don quijoteu

Eseji
Logos, Split, 1995.

Prva knjiga u Hrvata o poznatome Cervantesovu romanu (možda i najboljemu u povijesti) o Bistrome vitezu Don Qijoteu i donquijotizmu kao pojavi. Možda bi trebalo spomenuti kako je rukopis dovršen 1985. ali za vrijeme komunizma nije mogao biti objavljen; dva časopisa koji su tiskali ulomke iz njega slijedeće godine su izgubili republičku dotaciju. Valčjda zbog žestine govora Vitezova.
Ulomak što slijedi je iz uvodne POSVETE Miguelu de Cervantesu Saavedri:

Budući da nema nijednoga milostiva viconta, ili kakova drugoga moćnika, koji bi okriljem svoje veličine i dobrote hotio zaštititi i braniti ove moje ulomke (moćni su od uvijek bili skloniji napadaju negoli zaštiti, izim ako je u pitanju bilo lizanje i ulagivanje - i sam to izvrsno znadeš, a s vremenom je postalo još gore), stoga ih posvećujem tebi. Tebi s najvećim pravom.
Oprosti mi, meštre, ako sam se usudio "nespretnim i tupo zarezanim nojevim perom" pisati o junaštvu i slavi Don Quijoteovoj.
Nesporno, ti si mu otac. Tebi čast. Ti si mu izmislio ime i uobličio lik, ali proteklo je od tada mnogo voda i mnogo snjegova iščezlo, a vode, poznato je, neprestance otkrivaju novo lice zemlje. S vremena na vrijeme zasvjetluca ponešto, i ja sam pokušavao hvatati te blijeskove što su prelijetali preko lica vitezova. Prikazujući ga raznovrsno: sa sjajem, sjenama, širokim osmijehom i suzama.
Griješke se ne tiču tebe, za njih je kriva moja nesavršenost.
Mir tvojoj duši!

Možda je zanimljivo kako je i danas (premda je jedina takva) ova knjiga sustavno prešućivana, čak i prilikom obilježavanja obljetnica objavljivanja D. Q. ili pak Cervantesovih.